U bent hier

Welke trends zijn er te zien?

Bij bijna elk bezocht restaurant is voedselverspilling een belangrijk thema. Primair is dit natuurlijk economisch gedreven, maar desgevraagd zeggen vrijwel allen dat men iets aan voedselverspilling doet uit milieuoverwegingen. We zien drie soorten inspanningen.

  • Voorkomen dat ingrediënten overblijven
    Door te werken met reserveringen en daar de inkoop op af te stemmen, door dagelijks voorraadbeheer, door de menukaart flexibel in te richten, door gerechten te schrappen, of niet meer aan te bieden omdat ze toch niet werden gegeten.
  • Uitgeserveerd eten gaat weg
    Eten dat eenmaal op tafel heeft gestaan kan mee naar huis, maar in de meeste gevallen gaat het de vuilnisbak in. Het kan en mag niet worden hergebruikt. Uiteindelijk is het dus aan de klant om zijn bord leeg te eten.
  • Restanten naar personeel
    Van voorraden die overblijven maakt men vaak maaltijden voor het personeel. Sommigen verwerken ze in andere gerechten omdat men een uitgekiende menukaart heeft.

De wet knelt
Veel restaurants zouden wel meer willen doen maar stuiten op wettelijke belemmeringen. Voedsel mag bijvoorbeeld niet worden gegeven aan daklozen of de voedselbank. Of een gevuld ei dat twee uur op het buffet heeft gestaan moet daarna weggegooid worden. Eten meegeven met doggy bags of bakjes is toegestaan maar de aansprakelijkheid van het restaurant houdt dan wel op.

Onderstaand een krantenartikel zoals ze tegenwoordig met enige regelmaat verschijnen.