U bent hier

Spaarbank

Gevestigd: 
Noordstraat 125, Tilburg
Bezocht: 
November 2016

Bedrijfsleider Erik Wannemakers vertelt dat de Spaarbank zijn naam eer aan doet. Ze gooien vanuit de voorraad bijna nooit iets weg. Leveranciers van groente, vis en vlees komen drie tot vier keer per week langs. De bestellingen sluiten daardoor goed aan op de voorraad.

"Onze menukaart is zo ingericht dat we verse ingrediënten waarvan we denken dat ze over gaan blijven, ook in andere gerechten kunnen verwerken. Overblijvende fruits de mer bijvoorbeeld gaan in de bitterballen. En onze koffiedrab wordt opgehaald en gebruikt om oesterzwammen op te kweken. Deze worden weer verwerkt in kroketten die we als snack verkopen."

Zuinigheid is een ding maar de Spaarbank heeft ook te maken met klanten en die willen graag 'overdaad' zien. Dit is voor de onderneming een uitgangspunt. Men heeft er wel over nagedacht. Wat niet werkt is voedsel duurder of goedkoper maken. Het belangrijkste instrument voor de Spaarbank om voedselverspilling te voorkomen is een goede inkoop.

En ook de Spaarbank gooit eten weg dat eenmaal op de tafels van de gasten heeft gestaan. "Dit is echter geen grote kostenpost."