U bent hier

Sarban

Gevestigd: 
Besterdring 2, Tilburg
Bezocht: 
23 oktober 2016

De broers Ahmad en Wali Alizadah en hun zus Rabia hebben Afghaans restaurant Sarban in Tilburg opgericht. Inmiddels zijn er ook zaken in Den Bosch en Waalwijk. Ahmad blijkt een intelligente man en een vlotte prater.

Tijdens het eten werden we even op het verkeerde been gezet qua voedselverspilling. Men had een menukaart met voor-, hoofd- en nagerecht; compleet menu voor €27,50. Daar hadden wij echter wat te veel aan; we wilden alleen een hoofd- en nagerecht. Ahmad vertelde dat dit niet mogelijk was(!). Men diende altijd drie gangen te bestellen en te betalen. Zou het echt te veel zijn, dan viel er wel een mouw aan te passen: je kreeg dan een gerecht minder en dit werd dan gecompenseerd met drankjes. (Er stonden overigens een unieke Chivas Regal met vijgen op de bar, en ook een eigengemaakte vijgenlikeur). Maar, vervolgde hij, je had ook hele kleine voorgerechten.

Enfin, we kregen uiteindelijk iets van 20 gerechten op tafel maar het was veel minder massaal dan we vreesden. Er bleef maar 1 voorgerecht over en dit was meteen een ingang voor het gesprek. Over voedselverspilling wordt nagedacht bij Sarban. Er blijft weinig voedsel over, vertelde Ahmad. Aan de voorkant werkt men op reservering, zodat men weet hoeveel gasten er op een avond komen. Verder wordt alles per dag vers bereid. Aan het eind van de dag is er dus amper iets over.

Sarban koopt in naar rato van het aantal gasten, met daarbovenop 10 procent extra. Dit is onder andere voor het personeel om zelf te eten. Eten dat over is en klaargemaakt, wordt standaard uitgedeeld. Dat zit zo: men werkt als vluchtelingen uit Afghanistan, ook veel met AMA's (alleenstaande minderjarige asielzoekers) uit die contreien. Ze doen bij Sarban arbeidservaring op. Voor deze jongeren heeft het een bijzondere meerwaarde als ze origineel voedsel uit de streek krijgen die ze hebben achtergelaten. Comfort food zou je kunnen zeggen.

Eten dat eenmaal bij gasten op tafel heeft gestaan mag niet worden uitgedeeld en moet helaas worden weggegooid. Vroeger werd het naar de boerderij gebracht maar dit mag niet meer. Sarban houdt op een avond pakweg een halve zwarte vuilniszak over dus dat valt mee.

Men doet ook veel aan catering op locatie. Daar werkt het min of meer hetzelfde. Eten dat onverhoopt toch overschiet, deelt men uit onder de gasten. Die kunnen de gehaktballetjes met tomatensaus prima thuis in de koelkast een dag of twee bewaren en opwarmen.

Ahmad heeft in veel landen gewerkt en ergert zich aan verspilling. Bij grote cateraars is het verschrikkelijk, zegt hij. Hij heeft ooit drie volle kliko's met goed voedsel moeten weggooien en dat ging hem aan het hart.

Het bedrijf is ook sociaal actief. Momenteel speelt men met het idee om Tilburgs kraanwater, plaatselijk laten bottelen. Een eigen label van Sarban zogezegd, in eigen flesjes. Gasten kunnen dit water kopen voor pakweg 2 euro. 80 cent is de kostprijs voor het water; 1 euro 20 gaat naar het goede doel en dit staat er ook op. Op die manier kan bijvoorbeeld de armoede bestreden worden. Daarnaast heeft Sarban zich aangesloten bij de Quiet 500. Eenmaal per week is een tafel voor 6 personen gereserveerd voor mensen die in armoede leven.