U bent hier

Etenstijd

Gevestigd: 
Professor van Buchemlaan 4, Tilburg
Bezocht: 
10 november 2016

Het bijzondere van Etenstijd is dat je niet per maaltijd betaalt maar voor een tijdslot. Reserveren wordt daarom sterk aanbevolen. Het Milieucafé at van 19:00 tot 21:00 uur.

Opgericht door voormalige supermarktmanagers, is het logisch dat Etenstijd aandacht heeft voor voedselverspilling. Omdat men precies weet hoeveel mensen er komen, kan het aantal gerechten dat klaar moet staan (het buffet van voorgerechten ) vrij goed worden geschat. De hoofdgerechten worden just in time bereid. Verder is er een huisregel dat mensen niet meer dan drie gerechten tegelijk op het bord meenemen. Bijbestellen mag wel.

Gasten mogen zoveel eten en bestellen als ze willen. Toch zie je praktisch geen halfvolle borden afgevoerd worden. Mensen nemen dus niet te veel. Waarschijnlijk komt dit omdat mensen hun maaltijd ook plannen: men wil een gaatje overhouden voor bijvoorbeeld een toetje.

Buitensporig drinken is ook geen probleem. Het eten wordt standaard geserveerd zonder alcoholische dranken.

Een half uur voor sluitingstijd, rond half tien, zagen wij dat de voorgerechten voor een groot deel op waren - logisch. Deze kunnen dan nog wel besteld worden, maar zo wordt ook voorkomen dat er te veel geproduceerd wordt.

Het personeel eet laat op de avond en neemt gerechten die over zijn.

Er zijn experimenten geweest met de voedselbank, maar de wetgeving blijkt veel te frustreren. Een gevuld ei dat twee uur op het buffet heeft gestaan moet daarna weggegooid worden.

Update: Begin april 2017 is het karakteristieke pand van Etenstijd volledig verwoest door een grote brand. Voorlopig is onhelder hoe het verhaal verder gaat.